Slnečnicový olej patrí medzi najpoužívanejšie na slovenskom aj českom trhu. Ale vieme ho aj správne používať? Ak nie, samozrejme to nemusí byť len naša chyba, môžu za to aj výrobcovia, ktorí na obaly občas napíšu neúplné alebo nepravdivé informácie.

olej
 
Možno to viacerých konzumentov prekvapí ale slnečnicový olejsa absolútne nehodí na vysmážanie a fritovanie. Pokiaľ tak robíte, tak škodíte svojmu vlastnému zdraviu. Zahriatím nad 175°C až 180°C sa totiž v slnečnicovom oleji uvoľňujú škodlivé látky. Olej tiež obsahuje málo nasýtených mastných kyselín, ktoré sú tepelne stabilnejšie a z technologického hľadiska na smaženie výhodnejšie. Nižší je aj obsah mononenasýtenej kyseliny olejovej, ktorá tak isto zvyšuje stabilitu oleja. Z tohto dôvodu sa na smaženie lepšie hodí rafinovaný repkový olej alebo olej zo špeciálnej slnečnice s označením high-oleic.

slunečnicový olej
 
Preto dôkladne čítajte obsah etikiet a keď nájdete na nej informáciu, že olej je vhodný na smaženie tak sa jednoznačne jedná pre zákazníka o zavádzajúcu informáciu.
 
K čomu je teda vhodné slnečnicový olej použiť? Napríklad k rýchlemu restovaniu na jeho malom množstve a k príprave pokrmov za studena ako sú majonézy, dipy, omáčky a šalátové zálievky.
Pri tejto forme použitia zostane zachovaný aj deklarovaný obsah vitamínu E a to 450 až 900mg/kg.
 
Olej tiež obsahuje takmer výhradne omega 6 mastné kyseliny, ktoré sú považované za zdraviu škodlivejšie. Omega 3 mastné kyseliny nájdete v tomto oleji len v minimálnom množstve.
Optimálny pomer omega 6 a 3 mastných kyselín v našej potrave by mal byť 2:1 až 5:1, v slnečnicovom oleji je ho až 120:1!Ak sa už teda neviete vyhnúť použitiu oleja skombinujte ho s rybami, morskými plodmi, vlašskými orechmi, ľanovými alebo chia semiačkami.
Tu je jednoduchý recept pre inšpiráciu:
 
Limetkovo-tahini-kurkumový dressing
2 ½ ČL za studena lisovaného slnečnicového oleja
2  ČL bieleho octu
2 ČL tahini pasty
¾ ČL kurkumy
½ KL mletého čierneho korenia
1 ČL sezamových semiačok
½ KL chilli
1 strúčik cesnaku
1 ČL limetkovej šťavy
soľ
voda
voliteľné: zrelé avokádo (na získanie hladkej krémovej konzistencie)

hummus
 
Všetky ingrediencie rozmixujte dohladka v kuchynskom robote a nechajte pol až hodinu stáť v chladničke aby sa prepojili chute. Dressing je vhodný k listovým šalátom, do tacos, do sendvičov, do wrapov atď.
 

Viete správne používať slnečnicový olej?
Ohodnoťte příspěvek